Michał Rugała jako pierwszy uczeń z naszej szkoły postanowił wziąć udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu. Była to już XXIX edycja tego konkursu z tematem przewodnim „ Żywność wspierająca odporność”.

Zmagania rozpoczęły się od eliminacji szkolnych. Do rywalizacji przystąpiło 5848 uczestników z 451 szkół. Michał musiał uzyskać ponad 80% punktów możliwych do zdobycia z przygotowanego testu. 

Po spełnieniu tego warunku przyszedł czas na etap okręgowy w Poznaniu, w którym wzięli udział uczniowie z województwa wielkopolskiego i lubuskiego. Na tym etapie rywalizowało 684 uczniów z 385 szkół w całej Polsce. Tu ponownie trzeba było przekroczyć pułap 80% punktów z testu. Po ogłoszeniu wyników Michał mógł się cieszyć z zajęcia II miejsca w naszym okręgu i awansu do etapu centralnego.

Ostatni etap olimpiady odbył się w Gdyni, gdzie spotkało się 59 uczniów z 44 szkół.

W pierwszym dniu zmagań uczestnicy rozwiązywali test. Uzyskany wynik był przepustką do udziału w części praktycznej konkursu, a co najważniejsze pozwalał uzyskać tytuł finalisty Olimpiady. Michałowi ta sztuka się udała, dzięki temu zdobył indeks na wybrane kierunki studiów (fizjoterapia, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia) lub wynik 100% z biologii w postępowaniu rekrutacyjnym na inne kierunki na wielu wyższych uczelniach w Polsce. 

Ten sukces był ukoronowaniem kilkumiesięcznych przygotowań, podczas których Michał  musiał przyswoić wiedzę m.in. z biochemii i mikrobiologii żywności, towaroznawstwa oraz technologii przygotowywania potraw, dietetyki i fizjologii człowieka. 

Wielkie gratulacje dla Michała i życzenia kolejnych sukcesów w rozwijaniu swoich pasji.

Miejmy nadzieję, że kolejni uczniowie naszej szkoły pójdą jego śladem.

Red. Piotr Jarczewski